Wratten verwijderen

Wratten kunnen in de meeste gevallen thuis behandeld worden met een product dat verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek.

Wratten kunnen ook bij de huisarts of in het ziekenhuis worden verwijderd. Dit is voornamelijk aan de orde bij zeer hardnekkige wratten. Wratten zijn erg besmettelijk en kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam en/of andere mensen. Door wratten te behandelen, voorkom je dat deze zich kunnen verspreiden. Daarnaast zijn nieuwe wratten meestal gemakkelijker te verwijderen dan oudere. Het is daarom belangrijk de behandeling zo snel mogelijk te starten.

Zelf thuis een wrat verwijderen

  • Mierenzuur is een vrij nieuwe behandeling van wratten. Met behulp van mierenzuur wordt de wrat van binnen uit uitgedroogd. Het middel hoeft slechts eenmaal per week te worden aangebracht. De oplossing is gemakkelijk te gebruiken voor wratten op handen, voeten, ellebogen en knieën. De oplossing wordt onmiddellijk door de wrat opgenomen en laat geen sporen achter op de huid. In een studie¹ over mierenzuur meldden negen op de tien mensen dat hun wratten op het einde van de behandelperiode (van 12 weken) verdwenen waren. Gemiddeld volstonden vier tot vijf behandelingen. Mierenzuur is bijtend en moet dus voorzichtig worden gebruikt.
    >Lees hier meer over de behandeling van wratten met mierenzuur.

  • Cryotherapie (bevriezen van wratten) kan thuis gebeuren met dimethylether en propaan (DMEP) als koelmiddelen. Deze behandeling bevriest de wrat op een temperatuur van ongeveer -190°C.

  • Salicylzuur moet dagelijks aangebracht worden om de bovenste lagen van het wrattenweefsel los te maken. Als de behandeling lukt, moet de wrat binnen de drie maanden verdwijnen.

  • Trichloorazijnzuur (TCA) is een bijtende, zure oplossing dat net als salicylzuur de bovenste lagen van het wrattenweefsel losmaakt. Omdat TCA een sterker zuur is dan salicylzuur, moeten er meer veiligheidsmaatregelen genomen worden.

  • Monochloorazijnzuur (MCAA) is een bijtende zure oplossing die een vergelijkbare werking heeft als TCA. MCCAA is echter sterker, er dienen bij het gebruik van dit product extra veiligheidsmaatregelen te worden getroffen.

Medische behandeling van wratten

Het verwijderen van wratten in een ziekenhuis, komt over het algemeen niet vaak voor. Als je gedurende een lange tijd (meerdere jaren) last hebt van wratten, de wratten pijnlijk zijn of als je er na verschillende behandelingen nog niet vanaf bent, kan een huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

  • Wratten wegbranden
    Wratten wegbranden gebeurt meestal met elektrochirurgie of laserstralen. Bij elektrochirurgie wordt het wrattenweefsel met een hoogfrequente elektrische stroom verbrand. Om wratten met laserstralen te verwijderen, wordt een intense lichtstraal op het oppervlak van de wrat gericht om zo het weefsel te vernietigen.

  • Cryotherapie (bevriezing)
    Bij cryotherapie wordt vloeibare stikstof op de wrat aangebracht, zodat deze op een temperatuur van ongeveer -190°C wordt bevroren. In de meeste gevallen moet de behandeling enkele weken erna herhaald worden.

  • Chirurgie
    Via chirurgie wordt de huid met een scalpel uitgesneden of afgeschraapt. Soms is een tweede chirurgische ingreep nodig om de wrat definitief te verwijderen.

  • Monochloorazijnzuur (MCAA)
    MCAA wordt bij kinderen met wratten gebruikt in het ziekenhuis.

Natuurlijke huismiddeltjes

Er bestaan veel verschillende natuurlijke huismiddeltjes tegen wratten. Bij de meeste huismiddeltjes wordt een voorwerp of een product gedurende enkele dagen op de wrat aangebracht. 
> Lees hier meer over wratten verwijderen met natuurlijke huismiddeltjes.

Wratten voorkomen

Hoe kom je aan een wrat en hoe kun je een wrat voorkomen?

Wratten verwijderen met mierenzuur

Uit onderzoek blijkt dat mierenzuur 9 op de 10 wratten verwijdert. Wil je weten hoe het werkt?

WratX heet vanaf nu EndWarts