Symptomen van wratten

De symptomen van wratten kunnen sterk verschillen vanwege het type virus dat de infectie veroorzaakt.

De meest voorkomende symptomen van wratten zijn huidgezwelletjes die op een kleine bloemkool lijken en ruw aanvoelen. De meeste wratten hebben een harde rand en een zacht midden, maar sommige zijn plat en glad. Wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm. Wratten zijn vaak lichter of donkerder dan de omringende huid. De kleur kan van wit tot bruingrijs variëren.

Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.

Wratten zijn kleine huidgezwelletjes en worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus), dat via wondjes of schrammen het lichaam binnendringt. De incubatieperiode van de infectie kan verschillen. Het kan twee tot zes maanden (en in extreme gevallen zelfs jaren) duren voordat de symptomen van wratten en voetwratten zichtbaar worden.  Hoewel wratten meestal ongevaarlijk zijn, kunnen ze als gênant en storend worden ervaren. Dit is vooral het geval bij kinderen en jong volwassenen. Soms kunnen de wratten ook pijnlijk zijn.

Wrat op en onder voet

Veel voorkomende symptomen van wratten

Veel voorkomende symptomen van wratten zijn veranderingen ter hoogte van de geïnfecteerde huidzone. Afhankelijk van het type virus, kunnen volgende symptomen optreden:

  • Gewone wratten (Verruca vulgaris) komen het meest voor. Ze kunnen overal op het lichaam, alleen of in groepjes, verschijnen. Meestal bevinden ze zich op handen en voeten. De gewone wrat is een koepelvorming bultje op de huid, meestal met een hard, onregelmatig oppervlak.
  • Voetwratten (Verruca plantaris) zijn wratten op de voetzolen. Door de druk van het lichaamsgewicht tijdens het lopen en staan, zijn voetwratten vaak vlak of groeien ze naar binnen. Ze kunnen erg pijnlijk worden. De wrat wordt als het ware in de voetzool gedrukt door het lichaamsgewicht en wordt bedekt met een laagje dikke, taaie huid, dat op eelt lijkt. Voetwratten groeien vaak in groepjes en vormen dan een mozaïek.
  • Vlakke wratten (Verruca plana) zijn kleinere, gladdere wratten die platter op de huid liggen. Ze kunnen overal groeien, maar komen meestal voor op het gezicht, de armen of de benen. Vlakke wratten kunnen grote groepen vormen en verspreiden zich vaak door het scheren.
  • Subunguale en periunguale wratten zijn ruwe, onregelmatige wratten die onder de teen- en vingernagels ontstaan. Ze beginnen klein, maar kunnen zo groot als een erwt worden en de nagel losmaken en vervormen.

Wratten en voetwratten behandelen

De meeste wratten verdwijnen binnen twee jaar vanzelf, maar het is niet ongewoon dat wratten langer aanwezig blijven. Als je pijnlijke of veel zichtbare wratten hebt, is het goed om te weten dat er doeltreffende behandelingen bestaan. Door wratten te behandelen, kun je voorkomen dat ze zich naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen verspreiden. Nieuwe wratten zijn meestal gemakkelijker te verwijderen dan oudere. Start de behandeling dus zo snel mogelijk. Met EndWarts kan je zelf thuis een wrat verwijderen.
> Lees hier meer over de behandeling van wratten met EndWarts.

Wratten voorkomen

Hoe kom je aan een wrat en hoe kun je een wrat voorkomen?

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je een wrat verwijdert zodra deze verschijnt. Hoe kan je een wrat goed behandelen?

WratX heet vanaf nu EndWarts