Wat zijn wratten en hoe worden deze veroorzaakt?

Veel mensen hebben wel eens last gehad van één of meerdere wratten, meestal op de handen of voeten. Maar wat zijn wratten en wat is de oorzaak?

Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen. De virussen, die wratten veroorzaken, zijn in de meeste gevallen volledig onschadelijk. 

Verschillende soorten wratten

Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV, die verschillende soorten wratten veroorzaken. Meestal verschijnen wratten op handen en voeten maar ze kunnen ook ontstaan op andere delen van het lichaam.

  • De gewone wrat (Verruca vulgaris) is het meest voorkomende wrattensoort. Deze wrat kan afzonderlijk of in groepjes overal op het lichaam voorkomen, maar komen voornamelijk op handen en voeten. Kenmerkend is dat de gewone wrat naar buiten groeit, als een bloemkoolachtig, ruw bobbeltje.
  • Een voetwrat (Verruca plana) zit aan de onderkant van de voet en wordt in de huid gedrukt door het gewicht van het lichaam. Voetwratten groeien vaak in groepjes bij elkaar.
  • Een vlakke wrat (Verruca pedis) is een kleinere wrat die platter op de huid ligt. Deze wratten verschijnen meestal op de handen of op het gezicht.
  • Een nagelwrat zit onder een teen- of vingernagel en is ruw en onregelmatig van vorm. Een nagelwrat begint klein, maar kan groeien tot de grootte van een erwt. Uiteindelijk kan een nagelwrat ervoor zorgen dat een nagel los komt te zitten en gaat vervormen.
Wrat op voet

De oorzaak van wratten

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus infecteert de cellen in de buitenste laag van de huid via kleine snijwonden en schrammen. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten HPV virussen, ze zijn allemaal erg besmettelijk. Vanwege de lange incubatietijd (tussen de twee en zes maanden) is het lastig om te bepalen wanneer je met het virus besmet bent geraakt. Bij kinderen is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld, zij zijn daardoor gevoeliger voor het krijgen van wratten dan volwassenen.

Niet iedereen die met een wrattenvirus in contact komt, wordt besmet. Er is nog geen volledige duidelijkheid over hoe dit komt, maar genetische factoren en het immuunsysteem spelen naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol. Daarnaast zijn erfelijkheid of een verzwakt immuunsysteem ook risicofactoren.

>Lees hier meer over de behandeling van wratten.

Wratten voorkomen

Hoe kom je aan een wrat en hoe kun je een wrat voorkomen?

Veelgestelde vragen over EndWarts

Heb je nog een vraag over EndWarts? Bekijk de veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden!

WratX heet vanaf nu EndWarts