Hoe krijg je een wrat?

Wratten zijn kleine, ruw aanvoelende huidgezwelletjes die overal op het lichaam kunnen ontstaan. Ze komen vaker voor bij kinderen. Maar hoe krijg je een wrat?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-vrius), een relatief onschadelijk virus dat via wondjes, schrammen, kloven, etc. het lichaam binnendringt. Het virus infecteert de cellen van de buitenste huidlaag en vormt na twee tot zes maanden wratten of voetwratten

De infectie kan op twee manieren plaatsvinden:

Direct contact

  • Wratten kunnen door bijvoorbeeld een handdruk of ander lichamelijk contact van huid tot huid van de ene persoon op de andere overgaan. Wratten kunnen zich ook verspreiden naar andere lichaamsdelen door een bestaande wrat aan te raken en vervolgens beschadigde huid op een andere plaats aan te raken.

Indirect contact

  • Wratten kunnen eveneens verspreid worden door voorwerpen die in contact zijn geweest met een besmette persoon. Denk hierbij aan een handdoek, een scheermesje, een vochtige vloer in een badkamer of een openbare ruimte (douches, zwembaden) waar men op blote voeten loopt.

Wie kan wratten krijgen?

Het HPV-virus is zeer besmettelijk, maar niet elke infectie leidt direct tot een wrat. Kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er vatbaarder voor. Iedereen kan wratten krijgen en naar schatting is tien procent van de bevolking besmet met het HPV-virus. Als je immuunsysteem echter door een ziekte verzwakt is, loop je meer risico op wratten. Kinderen hebben ook een hoger risico omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Tot één derde van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar heeft wratten.

Kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er vatbaarder voor

Iedereen kan wratten krijgen en naar schatting is tien procent van de bevolking besmet met het HPV-virus. Als je immuunsysteem echter door een ziekte verzwakt is, loop je meer risico op wratten. Kinderen hebben ook een hoger risico omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Tot één derde van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar heeft wratten.

School en crèche

De mate van blootstelling aan HPV op school draagt bij aan de ontwikkeling van wratten bij schoolkinderen. In landen waar meer kinderen naar school of de crèche gaan, komen wratten bij kinderen dan ook vaker voor.

Leefstijl

Wratten verspreiden zich door het loskomen van met het virus geïnfecteerde huidschilfers. Het besmettingsrisico is hierdoor dus groter in badkamers en openbare ruimtes (zoals kleedkamers en zwembaden) waar men meestal op blote voeten loopt.

Door onderstaande richtlijnen te volgen, kan het risico op besmetting met het HPV-virus tot een minimum worden beperkt.

Voorkomen van wratten: de richtlijn

  • Raak wratten niet aan. Was je handen regelmatig, maar niet overdreven vaak. Als je in contact bent gekomen met het virus, kan dit verwijderd worden door de handen te wassen voor het op een beschadigde huidzone terechtkomt.
  • Droog je handen goed af en gebruik een vochtinbrengende lotion. Door je handen goed af te drogen en te hydrateren, voorkom je dat de huid uitdroogt en kwetsbaar wordt voor het HPV-virus.
  • Deel geen schoeisel met andere mensen. Het HPV-virus kan in de schoenen en sokken van dragers voorkomen.
  • Deel geen artikelen voor persoonlijke lichaamshygiëne met andere mensen. Handdoeken, scheermesjes, deodorant, cosmetica etc. kunnen het HPV-virus overdragen.
  • Bijt niet op je nagels. Nagelbijten kan immers wondjes veroorzaken. Via wondjes kan het HPV-vrius binnendringen.
  • Blijf in goede gezondheid. Een sterk immuunsysteem is de beste verdediging tegen wratten.
  • Loop niet op blote voeten in openbare ruimten. Als je regelmatig een fitnesszaal of openbaar zwembad bezoekt, kunnen teenslippers of schoenen met rubberzolen je tegen het virus beschermen.

Wratten bij kinderen

Kinderen hebben vaker last van wratten. Waarom? En wat is een goede manier om ze te verwijderen?

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je een wrat verwijdert zodra deze verschijnt. Hoe kan je een wrat goed behandelen?

WratX heet vanaf nu EndWarts