Wat zijn voetwratten?

Een voetwrat (Verruca plana) zit aan de onderkant van de voet.

Net als een gewone wrat op handen of vingers wordt een voetwrat ook veroorzaakt door het besmettelijke humaan papillomavirus (HPV). Het virus komt het lichaam binnen via kleine openingen in de huid, bijvoorbeeld via een wondje. Het zorgt ervoor dat eiwit moeilijk opgebouwd kan worden in de bovenste laag van de huid. Waar gewone wratten op andere lichaamsdelen voornamelijk naar buiten groeien, groeit een voetwrat meestal naar binnen. Dit komt omdat de wrat tijdens het lopen naar binnen wordt gedrukt.

Hoe ziet een voetwrat eruit?

Voetwratten komen over het algemeen voor op de zool van de voet. Je kunt één wrat op je voet hebben, maar er kunnen er ook meerdere bij elkaar zitten. Dat wordt een mozaïekwrat genoemd. Het gebied met wratten breidt zich oppervlakkig uit, de wratten liggen dicht tegen elkaar aan. In tegenstelling tot gewone wratten, die doorgaans niet zo veel pijn doen, kunnen voetwratten wél pijnlijk zijn. Door het gewicht van het lichaam wordt de wrat naar binnen gedrukt waardoor de voetwrat naar binnen groeit. Dit kan een pijnlijk gevoel veroorzaken.

Voetwratten ingezoomd

Hoe worden voetwratten verspreid?

Voetwratten kunnen worden overgedragen via direct contact of via voorwerpen, zoals een handdoek of vloer. In bijvoorbeeld zwembaden en gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden.

Voetwratten voorkomen

Het HPV-virus is zeer besmettelijk, waardoor het voorkomen van verspreiding van voetwratten lastig is. Er is een aantal tips en voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te maken:

  • Probeer je eigen wratten niet aan te raken, ze kunnen daardoor makkelijker verspreiden naar andere lichaamsdelen.
  • Droog je handen en voeten altijd goed af.
  • Trek dagelijks schone sokken aan.
  • Zorg ervoor dat je altijd slippers of iets anders aan je voeten hebt als je loopt in een ruimte waar mensen op blote voeten lopen.
  • Leen geen handdoeken, schoenen of sokken van mensen met wratten.
  • Draag sokken of slippers in openbare ruimtes, zoals kleedkamers en douches, als je zelf een wrat hebt.

Hoe kan je een voetwrat behandelen?

Net als bij een gewone wrat kan het ook bij een voetwrat twee jaar duren voordat de wrat uit zichzelf weer verdwijnt. Om te voorkomen dat een voetwrat zich verder verspreidt is het belangrijk dat je de wrat snel behandelt. Een voetwrat kun je effectief behandelen met EndWarts.
> Lees hier meer over de behandeling van wratten met EndWarts.

Wat moet je doen als de voetwrat niet weggaat na de behandeling?

EndWarts is uitermate effectief, de meeste wratten verdwijnen en komen niet meer terug. Er zijn echter veel verschillende soorten wratten en de tijd die nodig is hen te verwijderen, kan daarom variëren. Meestal zijn er 5 tot 15 behandelingen nodig, maar het kan ook korter of langer duren. Nieuwe wratten zijn doorgaans gemakkelijker te verwijderen dan oude wratten. Wratten bij kinderen laten zich meestal gemakkelijker verwijderen dan die bij volwassenen en handwratten verdwijnen vaak gemakkelijker dan voetwratten.

Voor jarenlang bestaande, naar binnen groeiende voetwratten en nagelriemwratten kan het lang duren voor je merkt dat de behandeling een duidelijk effect heeft en het duurt aanzienlijk langer voor de wrat volledig is verdwenen.

Neem contact op met je huisarts, pedicure of podoloog als blijkt dat de behandeling niet heeft gewerkt.
> Lees hier meer over de behandeling van wratten met EndWarts.

Wratten voorkomen

Hoe kom je aan een wrat en hoe kun je een wrat voorkomen?

Symptomen van wratten

De symptomen van wratten kunnen sterk verschillen. Wat zijn de meeste voorkomende symptomen?

WratX heet vanaf nu EndWarts