Wratten bij kinderen
Naar schatting heeft één op de drie kinderen tussen 4 en 12 jaar wratten.
Wratten kunnen vervelend zijn in het dagelijkse leven, zeker voor kinderen en pubers. Heeft uw kind last van wratten? Lees dan verder over de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.
Waarom komen wratten vaker voor bij kinderen?
Wratten kunnen gemakkelijk via direct contact van de huid van mens tot mens worden doorgegeven. Daarnaast kunnen wratten ook worden doorgegeven door indirect contact. Bijvoorbeeld via besmette huidcellen op voorwerpen zoals badhanddoeken, douchevloeren of speelgoed. Het virus (HPV) dringt via huidwondjes het lichaam binnen en veroorzaakt enkele maanden later een uitbraak van wratten. Niet iedereen, die met een wrattenvirus in contact komt, wordt besmet. Kinderen worden gemakkelijker met het HPV-virus besmet, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Daarnaast hebben kinderen, in vergelijking tot volwassenen, vaker wondjes en schrammen.
Wat zijn de symptomen van wratten bij kinderen?
Eerst sluimert het virus rond, de infectie wordt pas zichtbaar wanneer de wrat begint te groeien. De incubatieperiode van het virus duurt gemiddeld twee tot zes maanden. Wanneer het virus uitbreekt, vormt het een extra harde huidlaag, met een bultje dat op een piepkleine bloemkool lijkt en meestal een ruw oppervlak heeft. De randen van de wrat zijn vaak hard, terwijl het midden zachter is en soms zwarte stipjes vertoont. Die zwarte stipjes zijn kleine bloedvaatjes, die de wrat van bloed voorzien. Wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm. De kleur van wratten en voetwratten kan van wit tot bruingrijs variëren. Het kan twee jaar of langer duren voordat de wratten vanzelf verdwijnen. In de tussentijd kan de infectie zich verder verspreiden.
Wat is een goede manier om wratten bij kinderen te verwijderen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om wratten te verwijderen bij kinderen. De meerderheid van de wratten bij kinderen kan thuis worden behandeld. Salicylzuur en bevriezing zijn hierbij de meest gebruikelijke huismiddelen. Daarnaast is behandeling met mierenzuur ook een doeltreffende oplossing.
>Lees hier meer over de behandeling met mierenzuur.
Raadpleeg een dermatoloog of arts als een middel niet werkt of als de wratten terugkomen. In dat geval kan een behandeling in het ziekenhuis in overweging genomen worden.
>Lees meer over de behandeling bij kinderen jonger dan 4 jaar.
Hoe kan je kinderen beschermen tegen wratten?
Wratten voorkomen is niet altijd mogelijk, maar enkele voorzorgsmaatregelen kunnen het infectie risico wel beperken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw kinderen:
- Hun handen regelmatig wassen en daarna goed afdrogen.
- Niet op hun nagels bijten.
- Hun eigen wratten en die van andere mensen niet aanraken.
- In het zwembad en in openbare douches schoeisel dragen.
- Geen handdoeken met vriendjes of vriendinnetjes delen.
- Bij binnensporten altijd goed schoeisel dragen en niet op blote voeten lopen.
- Een vocht inbrengende lotion gebruiken om een droge huid op handen, voeten, ellebogen en knieën te voorkomen.