Gewone wratten op handen en vingers

Gewone wratten komen meestal voor op handen en vingers en zijn, zoals de naam al zegt, de meest voorkomende groep van wratten.

Wratten komen erg vaak voor: één op drie kinderen en één op tien volwassenen heeft gewone wratten en/of voetwratten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoeliger voor wratten op handen en vingers.

Oorzaken van wratten op handen en vingers

Wratten op handen en vingers worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus). Dit is een zeer besmettelijk virus dat via wondjes, schrammen of barstjes in de huid het lichaam binnen kan dringen. De besmetting kan plaats vinden door direct contact met een wrat of door indirect contact met een voorwerp (bijvoorbeeld een handdoek) waarop het virus zich bevindt. Na besmetting kan het virus twee tot zes maanden sluimeren voordat het de cellen van de buitenlaag van de huid sneller laat groeien. Hierdoor wordt uiteindelijk een wrat gevormd. Vanwege de lange incubatieperiode is het erg moeilijk om te achterhalen wanneer men exact aan het virus is blootgesteld.

Een wrat op de hand en vingers

Symptomen van gewone wratten

De symptomen van gewone wratten zijn meestal gemakkelijk te herkennen. Wratten zijn huidgezwelletjes met een ruw oppervlak en een bloemkoolachtige vorm. Ze zijn meestal hard aan de rand en zachter in het midden, waar zwarte stipjes zichtbaar kunnen zijn. Deze zwarte stipjes zijn bloedvaatjes die de wrat van bloed voorzien. In de meeste gevallen betekenen de zwarte stipjes dat de wrat op het punt staat te verdwijnen. Gewone wratten hebben meestal de kleur van de huid, maar kunnen ook van wit tot bruingrijs variëren. Gewone wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm. Hoewel ze meestal op handen en vingers verschijnen, kunnen gewone wratten ook op andere delen van het lichaam groeien, bijvoorbeeld op voeten, knieën en ellebogen.
> Lees hier meer over de symptomen van wratten.

Behandeling van gewone wratten

De meeste wratten zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, maar dat kan twee jaar of langer duren. Het wordt aangeraden om wratten te behandelen, aangezien de wratten zich naar andere lichaamsdelen of andere mensen kunnen verspreiden. Nieuwe wratten zijn meestal gemakkelijker te verwijderen dan oudere. Begin de behandeling dus zo snel mogelijk. De meeste wratten kunnen thuis behandeld worden met een doeltreffend middel zoals EndWarts. EndWarts is een oplossing op basis van mierenzuur die gemakkelijk te gebruiken is en slechts eenmaal per week aangebracht moet worden. De oplossing droogt de wrat van binnen uit, zodat het lichaam de wrat gemakkelijker kan afstoten. Je kunt wratten thuis ook met salicylzuur, trichloorazijnzuur (TCA) behandelen of bevriezen. In zeldzame gevallen moeten wratten in een ziekenhuis behandeld worden.
> Lees hier meer over de behandeling van wratten met EndWarts.

Wratten op handen en vingers voorkomen

Wratten voorkomen is moeilijk, want het virus kan overal voorkomen. Toch kunnen enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om het risico op besmetting met wratten tot een minimum te beperken:

  • Was je handen regelmatig en droog ze daarna goed af.
  • Gebruik een vochtinbrengende lotion om huidkloven te voorkomen.
  • Probeer wondjes en schrammen op handen en vingers zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Bijt niet op je nagels.
  • Raak wratten van andere mensen niet aan.
  • Deel geen handdoeken of cosmetica met anderen.
  • Let op je gezondheid om zo je immuunsysteem sterk te houden.

Wratten bij kinderen

Kinderen hebben vaker last van wratten. Waarom? En wat is een goede manier om ze te verwijderen?

Wratten voorkomen

Hoe kom je aan een wrat en hoe kun je een wrat voorkomen?

WratX heet vanaf nu EndWarts